Nu kan jag summera höstens officiella del. Vi har gått 2 A-prov och gjort ett jaktanlagsprov i Norge. Detta trots att jag varit sjukskriven och mer eller mindre helt orörlig. Taxis träning har mest bestått av att matte har varit hemma och umgåtts, men den riktiga träningen med fågelkontakt uteblev helt tyvärr.

Det första A-provet gick av stapeln på Långtora den 28 augusti. Jag var egentligen inte i form för att gå ut på knölig mark och vara uppe en hel dag i sträck, men med korsetten på gick det – om än långsamt.

Taxi gick mycket bättre än vad man kan förvänta sig med den minimala träningen. Hon var väldigt intresserad av dofterna i marken, och sökte med god fart och lyssnade på pipan. När hon sedan för första gången i livet stötte fågel reducerades stoppsignalen till bakgrundsmusik, och hon gick ur hand. Jag använde då rösten för att få stopp på henne och det gick bra, men nu var hon i gasen och knallade på apporten smileyProvet var därmed helt kört så nu använde jag resten av tiden till att få henne att lugna ner sig och börja lyssna igen.

Två veckor senare var det dags för nästa A-prov, den här gången i Strängnäs. Nu hade jag fått mer ordning på muskulaturen, och Taxi hade även stött fågel en gång på träning och skött sig helt OK. Däremot hade ett nytt problem kommit upp på träningen – hon apporterade inte in and utan började rycka fjädrarna av den istället. Hon har tidigare haft dåligt grepp när hon har levererat in and, men den har alltid kommit in i oskadat skick. Nåväl, det var bara att hoppas att situationen skulle göra sitt till för att hon skulle glömma de tokerierna.

När provdagen kom var det varmt och soligt väder vilket inte är bra när hundarna ska jobba hårt. Provet kan sammanfattas med att hennes första släpp gjordes efter nästan tre timmars promenad efter andra hundar. Hon jobbade i bra tempo, men mina misstag ställde till hur söket gjordes. Nåväl, hon låg fortfarande på godkända sidan men hade inte hittat någon fågel när det blev hundbyte. Vi fortsatte ute i solen ytterligare en dryg halvtimme, och det medhavda vattnet tog slut. Vid släpp nr 2 var hon tydligt påverkad av värmen, men fick trots det fart tack vare färsk doft i marken. Det varade dock inte länge, utan hon kroknade så fort hon skulle in i tätningar. Det var bara att bryta provet, man kan inte begära jobb när hon behövde svalka både in- och utvändigt.

Så kom då vår resa till Norge tillsammans med Taxis uppfödare Annika och Taxis systerdotter Jossan. Redan första stoppet utanför Fagersta lovade en trevlig tripp. Älvorna dansade över sjön, och det var fantastiskt vackert.
Vi hade bestämt att träffas utanför Karlstad, och jag hade i vanlig ordning startat i god tid och låg en timme tidigt. Annika ringde när jag precis passerat Örebro, och det visade sig att hon låg strax bakom. Vi sammanstrålade redan då, och fortsatte tillsammans mot den stuga som Annikas kompis Maria så generöst ställt till vårt förfogande.
Annika visade det fantastiskt vackra stället och Jossan verkar lyssna och lära.
Fina Jossan spanar ut över det spegelblanka vattnet.
Taxi lade sig på hällen och njöt av utsikten
Om de hade fått skulle nog tjejerna gärna ha badat, men vi lämnade Annikas bil och drog vidare på vår resa mot Norge i en bil.
På andra sidan gränsen var det lika vackert och spegelblankt, och tjejerna tyckte nog att det var lite onödigt med koppel…
Att det var så soligt och vindstilla gjorde färjeturen mellan Moss och Horten väldigt nöjsam.
På provplatsen söndag morgon dansade älvorna över det spegelblanka vattnet.
Allteftersom solen steg lättade dimman…
..men det vindstilla, spegelblanka bestod.

Tidigt på morgonen var det kallt, men allteftersom steg värmen och fram på dagen var det riktigt varmt.
Taxi startade sist, så jag lade stort fokus på att hålla henne sval och välvattnad. Som synes var hon taggad och hade svårt att stå still. smiley

Hur gick då provet? Jotack, helt suveränt!

Hon jagade hela provet med god kontakt och förighet. Det var inte många pipblås som jag gjorde, och de som blåstes löd hon omedelbart. jag gick med ett fånigt flin på läpparna och bara njöt. Hon var helt stadig i skott och kast, och avsaknaden av vind gjorde själva apportarbetet svårare. Taxi visa dock sin klass och redde ut allt helt på egen hand med hjälp av terrängen. Hon imponerade stort på domaren både med hur hon jobbade i den krävande terrängen, förigheten och klokskapen vid apporten. Duktiga Taxi! smiley

Vattenarbetet gjordes efter matrasten, och det var så lyxigt att klubben bjöd alla deltagare på både grillad korv och hamburgare samt kaffe. Tur för oss eftersom vår tänkta matsäck hade gått åt som kvällsmat och frukost – vilket är en helt annan historia.

Vid vattenapporten var hon helt lugn i skott och kast, och hon gick rätt ut i vattnet utan en millisekunds tvekan. Hon tog anden med ett utmärkt grepp och simmade in mot land. Tyvärr mot kastaren istället för mig, så jag fick jobba hårt för att få henne att svänga rätt. Hon kom upp på land med fågeln, men det var lite stenigt och krångligt där hon gick upp. Hon lade ner anden och fick inte samma bra grepp igen så hon tappade den flera gånger. Till slut såg jag frustrationen och tendenser till luggning av fågeln, så då tog jag pippin. Tack och lov räcker det med att man kan ta fågeln torrskodd, och den var ett par meter upp på land.
Så har Taxi ett godkänt JAL, vilket gör att hon nu får gå i jaktklass på utställning. Tusen tack till Annika för sällskap och peppning (Jossan var också duktig, men det får ni läsa om på Annikas egna sidor), Norsk spanielklubb för ett utmärkt arrangemang och sist men inte minst domare Anders Brunvoll för alla fina lovord om Taxi. smiley Jag är mycket sugen att komma tillbaka nästa år, men då måste jag ta med Eddi istället – och det vore ju jätte kul!

Det var inte helt lätt för Taxi att sitta still inför fotograferingen, hon hade ju så KUUUUL…smiley Ett suveränt avslut på provsäsongen, och mersmak för vidare träning.